Verminder zelf pijnklachten

 

Aandoeningen » Plantaire Fasciitis, Achillespeesontsteking,
Hielpijn, Hielsporen, Kuitkramp, Verzwikte enkel, Voetpijn

Volgens de artsen Travell en Simons zijn Myofasciale triggerpoints (kleine spierknopen) in spieren die overbelast of in slechte conditie zijn, zijn bijna altijd de ware oorzaak van pijn in onderbenen, enkels en voeten. Zij zeggen dit in hun veelgeprezen studie: Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual

Foutieve diagnose van Plantaire fasciitis
Travell en Simons denken dat de diagnose Plantaire fasciitis, achillespeesontsteking of hielsporen vaak worden gegeven door artsen die niet op de hoogte zijn van myofasciale pijn. Triggerpoints geven afgeleide pijn; dat wil zeggen dat ze pijn naar een andere plek sturen. De meeste artsen en andere medische professionals worden hierdoor op het verkeerde been gezet.

De beste test om vast te stellen of er inderdaad sprake is van plantaire fasciitis is drukgeven op de voetzool. Als dat pijnlijk is, wordt verondersteld dat de pezen en vliezen in de onderkant van de voet waarschijnlijk ontstoken zijn. Slechts weinig behandelaars zijn zich ervan bewust dat je op deze plek triggerpoints vindt in de korte buiger van de tenen en de vierkante voetzoolspier. Deze triggerpoints zijn altijd heel pijnlijk als je er druk op uitoefent. Hun pijn wordt afgeleid naar de onderkant van de voet, met name naar de hiel.

Hielspoor
Als de pijn in de hiel niet plantaire fasciitis wordt genoemd, wordt ze vaak toegeschreven aan hielsporen. Maar je kunt hielsporen hebben, zonder dat deze pijn veroorzaken. Het bewijs dat hielsporen ongevaarlijk zijn, krijg je als triggerpoint-therapie een einde maakt aan de pijn. Triggerpoints in de scholspier (m. soleus) zijn de voornaamste oorzaak van pijn in de hiel en de therapievorm zelfmassage is onvoorstelbaar eenvoudig, en werkt snel en langdurig.

TrP 1, hier links, is vaak de oorzaak van pijn in de achillespees. Ook lijkt de pijn onder de hiel op hielspoor, terwijl het niet meer is dan de goed behandelbare pijn vanuit een triggerpoint in de scholspier.

Bij een triggerpointcoach bij jou in de buurt kun je gemakkelijk leren jezelf te behandelen volgens de methode uit het Handboek Triggerpoint-therapie.

 

Afgeleide Pijn
Travell en Simons wijzen erop dat de elf spieren in het onderbeen zijn feitelijk voetspieren. Anatomen noemen dat extrinsieke voetspieren, wat betekent dat zij de voet van buiten de voet besturen. De spieren binnen de voet zelf worden intrinsieke voetspieren genoemd, wat betekent dat zij de voet van binnenuit bedienen. Dit betekent dat de pijn in je voet niet per sé vanuit je voet zelf afkomstig is, maar afgeleide pijn kan zijn van triggerpoints in de spieren in de onderbenen. Je kunt veel tijd verdoen met het wrijven en badderen van je voeten als de pijn ergens anders vandaan komt.

Voorbeelden van afgeleide pijn
Als je pijn hebt in je voetboog, is de kans groot dat deze afkomstig is van triggerpoints in de kuitspier. Dit zijn dezelfde triggerpoints die kuitkramp veroorzaken. Pijn in de tenen is vaak afkomstig van triggerpoints in de lange buiger van de tenen (m. flexor digitorum longus) en de strekker van de tenen (m. extensor digitorum longus), in het onderbeen. De strekker van de grote teen, aan de voorkant van het onderbeen, is de meest voorkomende oorzaak van pijn in het gewricht van de grote teen. Als je voeten aan het eind van de dag pijn doen, heb je waarschijnlijk eerder een kuitmassage nodig dan een voetmassage...

Achillespeesontsteking
De voorste scheenspier, een heel diep gelegen spier in de kuit, is de ware bron van de gemeen pijnlijke pijn en stijfheid aan de achterkant van de enkel die vaak onterecht voor achillespeesontsteking wordt aangezien. Opmerkelijk genoeg verzwakken triggerpoints ook deze spieren, waardoor je enkels naar binnen zakken en het lijkt alsof je platvoeten hebt. In de visie van Travell en Simons is "Tendinitis" (peesontsteking) grotendeels een vuilnisbakdiagnose, die men gebruikt als men de ware oorzaak van de pijn niet goed begrijpt. Pijn in of bij een pees is vrijwel altijd (!) afgeleide pijn afkomstig van triggerpoints in de bijbehorende spier.

Triggerpointmassage
Bij het onderzoek naar de oorzaken van pijn, gevoelloosheid en andere ongewone gevoelens in de onderbenen, enkels, voeten en tenen, horen triggerpoints bovenaan de checklist te staan. Wanneer gezondheidzorgers voldoende opleiding en ervaring hebben, kunnen zij triggerpoints gemakkelijk opsporen en behandelen. Maar er zijn ook manieren waarop je ze zelf effectief kunt uitschakelen. Hier heb je een voorbeeld uit het boek:

De linker illustratie (hierboven) toont een triggerpoint in de achterste scheenbeenspier, die de meest voorkomende oorzaak is van de pijn aan de achterkant van de enkel die zo vaak foutief als achillespeesontsteking wordt gediagnosticeerd. Triggerpoints in de andere spieren van het onderbeen veroorzaken pijn in de tenen, voetboog, hiel en de voorkant van de enkel.

De rechter illustratie toont de massage van de kuit met de andere knie. Gebruik het gewicht van je been om druk uit te oefenen. Het triggerpoint in de tibialis posterior ligt op ongeveer een derde omlaag vanaf de knie. Hij ligt heel diep, tegen de achterkant van het scheenbeen aan (het grootste bot in het onderbeen). Zes tot twaalf strijkingen over het triggerpoint vormen een hele behandeling, maar behandel meerdere malen per dag.

Met ruim 400 illustraties laat het Handboek Triggerpoint-therapie je tientallen "noodgrepen" zoals deze zien, die je kunt gebruiken in je strijd tegen de pijn. Dit is een voorbeeld van hoe gemakkelijk, snel en goedkoop deze 'oorlog' kan zijn.

In het Handboek Triggerpoint-therapie heeft de schrijver het onderzoek van Travell en Simons vereenvoudigd en voor de leek toegankelijk gemaakt. Zijn innovatieve methode van zelfmassage verlicht plantaire fasciitis, achillespeesontsteking, hielpijn, voetpijn, teenpijn, en hielsporen als triggerpoints daar de oorzaak van zijn.

Lees ook het stuk over de Voet van Morton, geschreven door Trudi Blom, ervaringsdeskundige op dit gebied.

Wist je al dat triggerpoints eenvoudiger zijn op te lossen als je eerst je fascia goed verzorgt? Dat leer je het gemakkelijkst met behulp van onderstaand boek, over de Melt Methode.

de Melt methode


De Melt methode
Uitgever: Samsara
eerste druk: 2018
ISBN: 90-6963-596-8
Formaat: 20 x 25 cm.
Aantal pagina's: 311
Prijs: € 27,50.


Reviews vind je onder het boek in de webwinkel

koop nu

omslag - Handboek Triggerpoint-therapie
Handboek Triggerpoint-therapie
Uitgever: Altamira-Becht
derde druk: oktober 2014
ISBN: 90-6963-596-8
Formaat: Paperback A4
Aantal pagina's: circa 400 met circa 360 afbeeldingen
Prijs: € 36,99.
     
Home  |  laatste wijziging: 2-sep-21   |  Top