Verminder zelf pijnklachten

 

Afgeleide Pijn

tekening van triggerpoints en pijnpatroonVaak denkt men dat de oorzaak van pijn altijd op dezelfde plaats ligt als de pijn zelf. Dat is niet zo. Lees hieronder meer...

De amerikaanse artsen Janet Travell en David Simons zeggen in hun veelgeprezen medische standaardwerk, Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual dat uitstralende pijn, of afgeleide pijn, het kenmerkende symptoom is van een myofasciaal triggerpoint.

'Myo'betekent hier spier, en 'fascia' heeft betrekking op het bindweefsel waar de spier in ligt. Afgeleide myofasciale pijn kan net zo intens en ondraaglijk zijn als pijn van welke andere oorzaak ook.

Enkele veel voorkomende voorbeelden van afgeleide pijn zijn: pijn in hoofd en holtes, pijn in de nek, waardoor je je hoofd niet kunt draaien. Maar ook pijn in kaak, oor, of keel kunnen het gevolg zijn van afgeleide pijn. Nog een voorbeeld is die verlammende pijn in je zij als je te hard hebt gelopen.

Pijnlijke benen en voeten, en verzwikte enkels zijn ook voorbeelden van afgeleide pijn. Bij stijfheid en pijn in een gewricht zou je in eerste instantie altijd eerst moeten denken aan mogelijke triggerpoints in nabij gelegen spieren die verrekt of overbelast zijn. Pijn in gewrichten als de knokkels, polsen, ellebogen, schouders, knieën en heupen, zijn vaak niets meer dan afgeleide pijn, afkomstig van myofasciale triggerpoints.

Bij bepaalde spieren is de aanwezigheid van afgeleide pijn eenvoudig aan te tonen door zoveel druk te geven op een triggerpoint, dat het pijnlijk genoeg is om zijn patroon van afgeleide pijn te reproduceren. Het is wat lastiger uit te leggen waarom pijn überhaupt wordt afgeleid.

Onderzoek naar afgeleide pijn is moeilijk, omdat de mechanismen van het menselijk zenuwstelsel zo enorm klein zijn. De kleine electrochemische impulsen in de zenuwen kunnen tot op zekere hoogte worden ontdekt en gemeten, maar niet heel nauwkeurig. Bovendien zijn er ethische grenzen waar het gaat om experimenten met pijn, of het nu om mensen gaat of om dieren. Wetenschappers hebben niettemin een aantal vooronderstellingen geponeerd over hoe het kan dat pijn wordt afgeleid van de plaats waar het ontstaat.

De meest acceptabele theorie over afgeleide pijn is dat de pijnsignalen in de leidingen van je zenuwstelsel door elkaar worden gehaald. Het is bekend dat zintuigelijke informatie, die uit verschillende bronnen afkomstig is, samenkomt in een enkele neuron (zenuwcel) in de ruggengraat, waar het wordt samengevoegd en aangepast, voordat het wordt doorgestuurd naar de hersenen. Onder dit soort omstandigheden kan het mogelijk zijn dat het ene electrische signaal het andere beïnvloedt, wat tot gevolg heeft dat het niet duidelijk is waar de signalen vandaan komen.

Op het eerste og lijkt dit een ontwerpfout, maar de afleiding van pijn komt te regelmatig voor om een ongelukkig toeval te kunnen zijn. Afgeleide pijn ontstaat bij iedereen in heel voorspelbare patronen, en kent slechts geringe variaties. Het ligt voor de hand te veronderstellen dat er aan het afleiden van pijn een functioneel voordeel kleeft. Het is opvallend dat afgeleide pijn heel vaak in of bij een gewricht voorkomt, zodat de pijn je er eerder toe zal brengen je bezigheden of omstandigheden die de pijn veroorzaakten, te veranderen.

Gelukkig is het niet nodig om te begrijpen waarom triggerpoints hun pijn naar een andere plaats afleiden. U hoeft slechts te weten dat het zo werkt. Als je eenmaal een tijdje met afgeleide pijn hebt gewerkt, krijg je er vanzelf een zekere handigheid in en wordt het opmerkelijk eenvoudig om jezelf te behandelen. Het Handboek Triggerpoint-therapie helpt u deze vaardigheid te ontwikkelen.

Naast spierweefsel speelt ook het bindweefsel dat in en om de spier ligt een belangrijke rol. Die fascia zoals het onder medici bekend staat, hoort een zachte bedding te zijn waarin spieren, zenuwen, organen bloedbanen, lymfevaten, enz. enz. liggen. Hoe beter die fascia bevochtigd is, hoe makkelijker alles functioneert. Als je hierover meer wilt weten, ga dan eens naar de bibliotheek voor het boek Fascia, wat het is en wat het doet.

Wist je trouwens triggerpoints eenvoudiger zijn op te lossen als je eerst je fascia goed verzorgt? Dat leer je het gemakkelijkst met behulp van onderstaand boek, over de Melt Methode.

de Melt methode


De Melt methode
Uitgever: Samsara
eerste druk: 2018
ISBN: 90-6963-596-8
Formaat: 20 x 25 cm.
Aantal pagina's: 311
Prijs: € 27,50.


Reviews vind je onder het boek in de webwinkel

koop nu

omslag - Handboek Triggerpoint-therapie
Handboek Triggerpoint-therapie
Uitgever: Altamira-Becht
derde druk: oktober 2014
ISBN: 90-6963-596-8
Formaat: Paperback A4
Aantal pagina's: circa 400 met circa 360 afbeeldingen
Prijs: € 36,95.
     
Home  |  laatste wijziging: 2-sep-21   |  Top