Verminder zelf pijnklachten

 

Triggerpoints

Triggerpoints veroorzaken heel veel verschillende soorten klachten. Op de eerste plaats is dat: PIJN!

Myofasciale triggerpoints zijn de bron van de pijn die zo vaak wordt aangezien voor artritis, tendinitis, bursitis, en letsel aan de gewrichtsbanden. Denk aan klachten aan de gewrichten, zoals schouder, pols, heup, knie en enkel.

Triggerpoints veroorzaken ook nog andere symptomen, zoals duizeligheid, oorpijn, sinusitis, misselijkheid, maagzuur, hartritmestoornissen, pijn aan de geslachtsdelen en gevoelloosheid in handen en voeten. Zelfs fibromyalgie kan zijn oorsprong hebben in triggerpoints.

Gelukkig komen de symptomen die door triggerpoints worden veroorzaakt voor in voorspelbare patronen. Als je weet waar je zoeken moet, zijn triggerpoints gemakkelijk te vinden en uit te schakelen.

Het Handboek Triggerpoint-therapie biedt een systeem van zelfmassage dat vaak in luttele minuten verlichting schenkt. De meeste problemen kunnen in drie tot tien dagen worden geŽlimineerd. Zelfs langdurig chronische klachten kunnen in minder dan anderhalve maand aanzienlijke verbetering te zien geven.

De fysiologie van een triggerpoint

Het deel van een spiervezel dat de feitelijke contractie verzorgt is een microscopisch kleine eenheid die sarcomeer wordt genoemd. Een sarcomeer trekt zich samen als zijn twee delen bij elkaar komen en zich als vingers in elkaar vouwen. In je spieren moeten miljoenen sarcomeren zich samentrekken om ook maar de geringste beweging te veroorzaken. Een triggerpoint bestaat als te sterk gestimuleerde sarcomeren chemisch niet langer in staat zijn hun samengetrokken toestand te verlaten.

Onderstaande tekening is een getekende weergave van meerdere spiervezels binnen in een triggerpoint. Hij is gebaseerd op een fotografische opname via een electronenmicroscoop.

een getekende weergave van meerdere spiervezels 
              binnen in een triggerpoint

Letter A is een spiervezel in een normale ruststand, uitgerekt noch samengetrokken. De afstand tussen de korte dwarsverbindingen (Z-lijnen) binnen de vezel definieert de lengte van de individuele sarcomeren. De sarcomeren lopen in de lengte van de vezel, loodrecht op de Z-lijnen.

Letter B is een knoop in een spiervezel die bestaat uit een aantal sarcomeren in de toestand van continue maximum contractie. Dit kenmerkt een triggerpoint. De opgebolde verschijning van de spierknoop laat zien hoe dat segment van de spiervezel is samengetrokken en korter en dikker is geworden. De Z-lijnen zijn heel dicht bij elkaar getrokken.

Letter C is het deel van de spiervezel dat zich uitstrekt van de spierknoop tot aan de aanhechting van de spier (in dit geval aan het borstbeen). Let op de grotere afstand tussen de Z-lijnen, wat aangeeft hoe de spiervezel wordt uitgestrekt door de spanning binnen in de spierknoop. Deze overstrekte segmenten veroorzaken het strakke en verkorte gevoel in een spier.

Normaal gesproken werken de sarcomeren als kleine pompjes. Ze trekken zich samen en ontspannen om het bloed, dat in hun voedingsbehoeften voorziet, door de haarvaten te laten circuleren. Als de sarcomeren in een triggerpoint hun contractie vasthouden, stopt in feite de bloedcirculatie in het betreffende gebied. Het gebrek aan zuurstof en de ophoping van afvalstoffen irriteren het triggerpoint. Het triggerpoint reageert op deze noodtoestand met het versturen van pijnsignalen.

De massage van het triggerpoint spoelt het weefsel schoon en helpt de vastgelopen sarcomeren in het triggerpoint weer los te komen. Door zelf direct op de triggerpoints druk te geven, is de zelfmassage de veiligste, meest natuurlijke en een heel effectieve vorm van pijntherapie.

Wat een belangrijke rol speelt in de verplaatsing van afgeleide pijn is de fascia, ofwel: ons bindweefsel. Als dat te zeer is uitgedroogd, zit het als een pas gewassen spijkerbroek om de spieren heen, en krijg je die triggerpoints nauwelijks weg! Als je wilt weten wat je daar aan kunt doen, verdiep je dan in het systeem dat bekend staat als De Melt methode.

 

   
Handboek Triggerpoint-therapie  |  laatste wijzigingen: 4-may-20   |  terug naar boven